Mortality.nl

Doodgaan, het medische proces.

Doodgaan, het medische proces

Diagnose Mortality.nl

Niet iedereen krijgt een waarschuwing dat de dood eraan komt. Sommige mensen overlijden onverwachts, zoals aan een hartstilstand of bijvoorbeeld een ongeluk, en hebben dus van tevoren niet te maken met een medische diagnose die de dood tot gevolg heeft. Anderen weten, door het vaststellen van een diagnose, dat zij zullen sterven. Ze weten alleen niet precies wanneer. Artsen kunnen een schatting geven van dagen, weken, maanden of jaren, maar dit is absoluut geen gegeven om je aan vast te houden.

Wanneer je weet dat je dood zal gaan, kun je de nodige maatregelen treffen, maar het moment van doodgaan blijft een onzekere ervaring. Wat gebeurt er op het moment dat je sterft en krijg je een teken dat de dood je lichaam aan het overnemen is?

Kort voor je sterft

Veel mensen die stervende zijn, krijgen vlak voor de dood een waarschuwing van het lichaam dat het aan het opgeven is. Deze waarschuwing kan komen tussen enkele uren en enkele dagen voor het daadwerkelijke moment van overlijden. In deze zogenaamde waarschuwingsperiode kunnen symptomen van de dood optreden. Zo kan iemand problemen krijgen met slikken of ernstig gaan rochelen. De ademhaling kan gaan veranderen in tempo. Dit betekent niet per definitie dat mensen langzamer gaan ademen, wat veel mensen wel denken. Iemand kan ook juist sneller gaan ademen en de lucht krachtiger uitblazen. Veel zuchten is dan ook een symptoom dat veel voorkomt als waarschuwing voor de intredende dood. Daarnaast kunnen mensen erg gaan zweten of koorts krijgen en problemen krijgen met praten. De ledematen kunnen al voor de dood stijf aan het worden zijn. Dit is een duidelijk symptoom van de dood. Het lichaam is al aan het verstrakken terwijl het hart nog pompt. Hierdoor kunnen er ook over het hele lichaam blauwe plekken optreden.
Eén van de symptomen die door de stervenden zelf als het meest vervelend wordt ervaren, is het niet meer kunnen ophouden van urine en ontlasting. Zelfs in de laatste momenten van het leven wordt dit door velen als gênant en vies ervaren en een gevoel van schaamte kan de persoon overnemen. Dit is een heel vervelend gevoel, zeker wanneer je weet dat je aan je laatste momenten bent begonnen.

Tot slot kunnen de hersenen het laten afweten. Langzaam aan laten zij de belangrijke functies wegvallen. Wanneer de hersenfuncties gaan falen, leidt dit altijd tot de dood en weet je zeker dat het einde in zicht is. Dit symptoom is dan ook de laatste waarschuwing en geeft aan dat het tijd is om daadwerkelijk afscheid te gaan nemen. Wanneer de hersenfuncties gaan falen, gaat het hart onregelmatig kloppen, de ademhaling is wisselend, de bloeddruk begint te schommelen en men kan regelmatig het bewustzijn verliezen.

Tijdens het overlijden

Het moment van doodgaan brengt ook nog enkele zaken op medisch gebied met zich mee. De temperatuur van het lichaam daalt en ook de bloedsomloop verandert, waardoor het bloed minder snel door het lichaam beweegt. Hierdoor ontstaan de zogeheten lijkvlekken. Wanneer het hart uiteindelijk stopt, blijft deze nog het langst warm van het hele lichaam.

Alleen de dood is koud

Wat herleeft is verzonken
in de binnenzak van mijn jas
ongrijpbaar voor de vingers
pluist de voering zich in scheuren

Mocht de dood van lange akkers
zich in luxe baden en is het sterven
getekend bij ’t geboorterecht laat mij
dan gaan in die oude jas

Wat blijft is verstoken
van zonden en slechts de dragers
zijn verhuld in stille momenten
van een eerbiedig geduld

 

Achtergelaten

Je liet ons achter in dit huis.
Je kwam na middernacht ook thuis,
maar wel in een grote witte kist,
en ik wist
dat je gestorven was.

Je was gewassen,
en gekleed.
Het was door een vrije val,
je stief in het dal.

Ik was verdoofd en had verdriet,
hoe je me/ons zo achterliet.
Dagenlang ……….het drong niet door.
Nooit meer, nergens en waarvoor ?