Gezondheid

RSS NU – Gezondheid
 • Erasmus MC: 6 procent kinderen gebruikt wekelijks melatonine om te slapen juli 23, 2019
  Een op de zeventien kinderen (6 procent) gebruikt wekelijks melatonine als hulpmiddel om goed te kunnen slapen, concludeert het Erasmus MC in een onderzoek onder 871 kinderen in Rotterdam. Hun gemiddelde leeftijd is elf jaar.
  ANP/NU.nl
 • Oud-huisarts en epidemioloog: 'Antidepressiva hebben vaak geen zin' juli 18, 2019
  In Nederland slikken 1,2 miljoen mensen antidepressiva. Velen van hen zijn daar niet bij gebaat, zegt oud-huisarts en epidemioloog Dick Bijl. De effectiviteit van antidepressiva is volgens hem gering. En dat terwijl de bijwerkingen ernstig kunnen zijn. Hij schreef een kritisch boek over antidepressiva bij depressie.
  NU.nl/Dorien Dijkhuis
 • Hoe voorkom je dat je loom (of zelfs ziek) wordt van de warmte? juli 18, 2019
  Stijgt het kwik, dan worden we ineens loom. Na een dag in de zon, ben je vaak rozig. Hoe komt dat? En is het gevaarlijk voor je gezondheid? We vragen het aan fysioloog Maria Hopman.
  NU.nl/Lian van Doorn
 • Wanneer het verstandig is om een soatest te laten doen juli 18, 2019
  Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: Wanneer is het verstandig om een soatest te laten doen?
  NU.nl/Britt Sijtsma
 • Homomannen mogen voortaan eerder bloed doneren juli 17, 2019
  De regels voor homo- en biseksuele mannen om bloed te mogen doneren aan de bloedbank, zijn versoepeld. Voorheen mochten mannen pas bloed afstaan als ze minstens één jaar geen seksueel contact met andere mannen hadden gehad. Sinds deze maand zijn ze na vier maanden al welkom, meldt bloedbank Sanquin.
  NU.nl
 • Behandeling van kanker met immuuntherapie kan mogelijk stuk effectiever juli 17, 2019
  Immuuntherapie, dé grote doorbraak in de behandeling van kanker de afgelopen jaren, werkt niet altijd. Dat komt doordat tumoren soms resistent worden. Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis hebben nu ontdekt hoe een bepaalde vorm van resistentie mogelijk kan worden voorkomen. De studie werd afgelopen week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell. Acht vragen aan […]
  NU.nl/Dorien Dijkhuis
 • Aantal doden door aids wereldwijd met een derde gedaald sinds 2010 juli 17, 2019
  Het aantal mensen dat vorig jaar overleed aan aids is wereldwijd met 33 procent gedaald, meldt VN-organisatie UNAIDS dinsdag. Tegelijkertijd stellen landen steeds minder geld beschikbaar om de ziekte uit de wereld te helpen.
  NU.nl
 • Duitsland verplicht inenting tegen mazelen juli 17, 2019
  Voor Duitse kinderen wordt een inenting tegen de mazelen verplicht. Vanaf maart 2020 moeten alle kinderen de prik hebben gehad voordat ze voor het eerst naar school of de opvang gaan, zo besloot het Duitse kabinet woensdag.
  NU.nl
 • Onderzoek: Anorexia is niet alleen mentale, maar ook lichamelijke ziekte juli 16, 2019
  De eetstoornis anorexia nervosa vindt haar oorsprong niet alleen in de geest, maar ook in het lichaam, concludeert een internationaal onderzoek. Dat kantelt het heersende beeld van de ziekte en biedt mogelijk nieuwe aanknopingspunten voor behandeling.
  NU.nl
 • Frankrijk stopt met vergoeden homeopathie via zorgverzekering juli 12, 2019
  De Franse regering gaat homeopathie niet langer vergoeden via medische verzekeringen. Vanaf 2021 moeten Fransen behandelingen via de alternatieve geneeswijze volledig zelf betalen.
  NU.nl