Gezondheid

RSS NU – Gezondheid
 • 'We moeten thuiszitten niet te letterlijk opvatten' mei 28, 2020
  Door de lockdown zijn we minder gaan bewegen, en zitten we meer dan ooit. Slecht nieuws, zegt bewegingswetenschapper Hidde van der Ploeg. Want inactiviteit vergroot het risico op ernstige gezondheidsproblemen. Ook maakt het ons kwetsbaarder voor nieuwe infectieziekten.
  Dorien Dijkhuis
 • 'Te weinig oog voor ziektes door klimaatverandering' mei 27, 2020
  De eikenprocessierups is in aantocht, maar volgens hoogleraar duurzame ontwikkeling Pim Martens is dat niet het enige insect waar we dankzij klimaatverandering de komende jaren last van zullen hebben. En het blijft niet bij insecten. Martens: "Klimaatverandering brengt meer gezondheidsrisico's met zich mee. Daar hebben we te weinig oog voor."
  Dorien Dijkhuis
 • 'Het lichaam is voorbestemd om na afvallen weer energie te stapelen' mei 27, 2020
  Iedereen die ooit aan de lijn heeft gedaan en daar op den duur opnieuw mee is begonnen, weet wat het is: het jojo-effect. Hoe kan het dat de meeste mensen na een lijnpoging meestal terugkomen op hun oude gewicht of erger: zwaarder worden dan ooit? Zeven vragen aan hoogleraar functionele genetica Edwin Mariman.
  Dorien Dijkhuis
 • Typisch pollenweer: 'Draag zonnebril bij hooikoorts en hou ramen dicht' mei 27, 2020
  Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: kom ik ooit nog van mijn hooikoorts af?
  Dorien Dijkhuis
 • Dermatologen: zorgen over minder checks op huidkanker tijdens coronacrisis mei 27, 2020
  De terrassen gaan op 1 juni weer open, de stranden worden drukker en de zon schijnt ongehinderd door een dikke CO-2 laag op onze lichamen. Voor zonaanbidders heerlijk, maar dermatologen maken zich zorgen om het verminderd aantal controles op huidkanker. Minder mensen laten zich controleren door de huisarts tijdens de huidige coronacrisis.
  Germieke Smits
 • Probiotica: helpen zuiveldrankjes, kefir en kombucha je darmen? mei 22, 2020
  In de supermarkt barst het van de probiotische zuiveldrankjes die een boost beloven te geven aan je immuunsysteem. Zijn die echt gezond voor je? Zes vragen aan immunoloog Ger Rijkers van het University College Roosevelt in Middelburg.
  Dorien Dijkhuis
 • Nog langer wachten op zwangerschap: 'Elke verloren maand is er één te veel' mei 20, 2020
  Vruchtbaarheidsbehandelingen waar vaak maanden naartoe geleefd is, zijn door de coronamaatregelen abrupt stopgezet. Dat zorgt voor teleurstelling, frustratie en het opbrengen van veel geduld voor vrouwen die deze behandelingen nodig hebben om een kind te kunnen krijgen.
  Elise Vermeeren
 • Vaginale droogheid: 'Bespreek het met je partner en huisarts' mei 20, 2020
  Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: wat kun je doen tegen vaginale droogheid?
  Dorien Dijkhuis
 • Alles over roos: 'De verkeerde shampoo versnelt roosvorming' mei 20, 2020
  Hé, het sneeuwt op je schouders! Wat nu? Als je googelt naar informatie over roos vind je wel wat antwoorden op je vragen, maar lang niet op alle. Hoe ontstaat roos nu precies en wat doe je er tegen? We vragen het Dylan Kok, tricholoog (specialist in haarziekten- en afwijkingen), werkzaam bij de Haarkliniek.
  Germieke Smits
 • Huisartsen verwijzen meer patiënten door naar ggz mei 20, 2020
  Huisartsen verwijzen meer patiënten door naar de ggz, zo melden de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het Trimbos-instituut in een woensdag verschenen rapport over de opstart. Na de corona-uitbraak in Nederland daalde het aantal verwijzingen sterk, maar inmiddels trekt dit weer aan.
  NU.nl