Gezondheid

RSS NU – Gezondheid
 • Met de auto, boot of vliegtuig op vakantie: zo voorkom je reisziekte augustus 4, 2020
  De zomervakantie is begonnen. Deze weken stappen we massaal voor langere of kortere tripjes in de auto, het vliegtuig of op de boot en dat is niet voor iedereen leuk: één op de drie mensen heeft last van reisziekte. Zes vragen over wagen-, lucht- en zeeziekte aan kno-arts dr. Raymond van de Berg.
  Dorien Dijkhuis
 • Het wordt een plaknacht: 'Eet een pittige curry om af te koelen' juli 31, 2020
  Op veel plaatsen kwam de temperatuur vrijdag boven de 30 graden uit. In de nacht naar zaterdag koelt het echter niet heel erg af, en zeker in de steden blijft het warm. Hoe kom je deze nacht door? NU.nl vroeg het aan een slaapexpert. "Eet een pittige curry."
  Jan van Houten
 • Bloedtest die kan aantonen of iemand alzheimer krijgt is binnen handbereik juli 30, 2020
  Amerikaanse wetenschappers maakten dinsdag bekend dat een nieuwe bloedtest, waarmee met grote zekerheid kan worden vastgesteld of iemand in de toekomst alzheimer krijgt, binnen een paar jaar beschikbaar zal zijn. Dat is vooral belangrijk voor de ontwikkeling van een medicijn tegen de meest voorkomende vorm van dementie, vertelt adjunct-directeur Marco Blom van Alzheimer Nederland woensdag […]
  Lennart 't Hart
 • 'DNA-handleiding' zorgt voor doorbraak onderzoek uitzaaiing prostaatkanker juli 30, 2020
  Prostaatkankercellen die uitzaaien, gebruiken DNA dat er in de baarmoeder voor zorgde dat de prostaat als orgaan werd gevormd. Die ontdekking betekent een doorbraak in het prostaatkankeronderzoek, meldt een onder anderen uit Nederlanders bestaande groep onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics. "Je kunt het vergelijken met een handleiding."
  Dorien Dijkhuis
 • Te heet douchen: 'Duizeligheid ligt op de loer' juli 29, 2020
  Flink aan de knop draaien en heet water over je heen laten stromen, zal voor velen ontspannend zijn. Maar een douche of bad kan ook té heet zijn en tot duizeligheid leiden. Hoe kan dat? En wat zijn de effecten van heet water op de huid?
  Germieke Smits
 • 'Hondenlik in het gezicht of een huisdier in bed is echt niet verstandig' juli 29, 2020
  Huisdieren geven je liefde en een boel gezelligheid, maar helaas is niet alles wat je van ze krijgt gewenst. Zo kun je onder andere ringworm, toxoplasmose, spoelwormen en de kattenkrabziekte oplopen via je viervoeter.
  Marijke Verhaar
 • Herstellen van coronastress: 'Lichaam én psyche moeten tot rust komen' juli 27, 2020
  Vergeetachtig, een kort lontje en sneller emotioneel: de coronacrisis heeft ons uitgeput. Daar moeten we van herstellen, zegt stressexpert Carolien Hamming. "Wees kritisch op wat je doet. Maak je je zorgen over de veiligheid op je vakantieadres? Misschien kun je dan beter thuisblijven."
  Eveline aan de Wiel
 • Zo blijf je alert op de belangrijkste coronaregels juli 26, 2020
  Zorg dat je niet verslapt, waarschuwde justitieminister Ferd Grapperhaus eerder deze week. De overheid maakt zich zorgen over de toename van het aantal nieuwe coronabesmettingen en dringt er bij Nederlanders op aan om zich beter aan de basisregels te houden: afstand houden, thuisblijven bij klachten en handen wassen. Hoe zorgen we ervoor dat we niet […]
  Noémi Prent
 • Radboud-onderzoekers vinden foutjes in gen die coronaklachten verergeren juli 24, 2020
  Artsen en genetici van het Radboudumc in Nijmegen hebben ontdekt hoe foutjes in een specifiek gen ertoe leiden dat sommige mensen zieker worden van het coronavirus dan anderen. De onderzoekers hopen dat hun ontdekking kan bijdragen aan een betere behandeling van ernstig zieke coronapatiënten.
  NU.nl
 • 'We poepen op een volstrekt onnatuurlijke manier' juli 23, 2020
  Obstipatie, constipatie en verstopping. Allemaal termen voor dezelfde aandoening: niet kunnen poepen. Volgens maag-darm-leverarts Daniel Keszthelyi heeft ongeveer een op de vijf Nederlanders er wel eens last van. Helemáál tijdens de vakantie. "Lang stilzitten is niet bevorderlijk voor de darmmotoriek."
  Dorien Dijkhuis