Gezondheid

RSS NU – Gezondheid
 • Pijn door ziekte endometriose: 'Vrouwen denken dat ze zich aanstellen' februari 26, 2020
  De maand maart is Endometriosis Awareness Month. Wereldwijd wordt aandacht gevraagd voor de relatief onbekende, maar veelvoorkomende ziekte endometriose. 200 miljoen vrouwen wereldwijd lijden eraan en ook in Nederland komt de ziekte veel voor. De ziekte zit in de taboesfeer, zegt arts-onderzoeker Esther van Barneveld, en dat wil zij doorbreken. Zes vragen over endometriose.
  Dorien Dijkhuis
 • 'Betekent pijn bij ademhalen dat ik een klaplong heb?' februari 26, 2020
  Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week: "Betekent pijn bij ademhalen dat ik een klaplong heb?"
  NU.nl
 • Autisme: zo ga je er als buitenstaander mee om februari 26, 2020
  Alles letterlijk opvatten, veel waarde hechten aan routine en heel gevoelig zijn voor prikkels. Het zijn slechts enkele kenmerken waar mensen met de ontwikkelingsstoornis autisme tegenaan lopen. De karakteristieken binnen het spectrum lopen namelijk enorm uiteen. Hoe ga je als omgeving met de belangrijkste kernmerken om?
  Hagar Jobse
 • Neurowetenschapper: 'Week zonder telefoon geeft al gezondheidswinst' februari 21, 2020
  We brengen steeds meer tijd online door. Dat maakt ons minder effectief en efficiënt, maar het heeft ook invloed op onze gezondheid. Dr. Thibaud Dumas is als neurowetenschapper verbonden aan het ziekenhuis Pitié-Salpêtrière in Parijs en de Universiteit van Sorbonne. Zijn boek Afkicken van de smartphone verschijnt deze week bij uitgeverij Deltas. NU.nl spreekt de […]
  Dorien Dijkhuis
 • 'Grootste misverstand over therapie is dat het grote veranderingen brengt' februari 20, 2020
  We verwachten te veel van psychotherapie, stelt arts en systeemtherapeut Flip Jan van Oenen in zijn boek Het misverstand psychotherapie . "Het doel moet niet zijn om te veranderen, maar om pijn te leren verdragen."
  Hagar Jobse
 • Turen naar stressverlagende tropische vissen: 'Digitaal werkt het ook' februari 20, 2020
  Kijken naar een aquarium vol vissen zou volgens onderzoek stressverlagend werken. Ondernemer Erik Rood (38) verhuurt aquariums voor kantoren en wachtruimtes van ziekenhuizen. Zorgen vissen inderdaad voor minder stress?
  Germieke Smits
 • Kan rugpijn veroorzaakt worden door botontkalking? februari 19, 2020
  Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week: Betekent rugpijn dat ik botontkalking heb?
  Dorien Dijkhuis
 • NUcheckt: Waarom wierook mogelijk schadelijk is voor de gezondheid februari 19, 2020
  Wierook zou volgens meerdere nieuwsberichten net zo ongezond zijn als een sigaret. Maar hoe gevaarlijk zijn de brandbare geurstokjes echt?
  Shannon Bakker
 • 86 jaar oud malariamiddel werkt tegen door coronavirus veroorzaakte ziekte februari 19, 2020
  Onderzoekers aan de KU Leuven in België hebben ontdekt dat een bestaand malariamedicijn werkt tegen COVID-19, de ziekte die door het coronavirus 2019-nCoV wordt veroorzaakt. Dit blijkt uit testen die artsen in China hebben uitgevoerd.
  NU.nl
 • Video | Vaccin coronavirus kan pas in zomer 2021 klaar zijn februari 19, 2020
  Het bestaande malariamedicijn dat werkt tegen de ziekte die door het coronavirus 2019-nCoV wordt veroorzaakt, moet onder meer de verspreiding van het virus inperken, zo laten onderzoekers aan de KU Leuven in België weten. Zij ontdekten woensdag dat het medicijn effect heeft op het virus.
  Luca de Gooijer