Gezondheid

RSS NU – Gezondheid
 • Online therapie volgen: is het een blijvertje? december 3, 2020
  De ggz kampt in veel regio's met een te hoge werkdruk en lange wachttijden. De oplossing lijkt te liggen in de ontwikkeling van online zorgmodules (eHealth) en online therapie via beeldbellen. Ondanks de voordelen van digitalisering zijn gz-psychologen toch nog terughoudend; vooral de complexere psychiatrie blijkt moeilijk met alleen beeldbellen.
  Laurine Croes
 • Zorgverzekering kiezen: waar moet je op letten? december 3, 2020
  Het zorgverzekeringsseizoen is aangebroken. Verzekeraars hebben hun premies voor volgend jaar bekendgemaakt, dus het vergelijken kan beginnen. Voor vrijwel alle zorgverzekeringen betaal je in 2021 meer dan dit jaar. Maar bij je keuze speelt niet alleen de prijs een rol. Wij zochten uit waar je nog meer op moet letten bij het kiezen van een […]
  Dewi Gigenack
 • Hartklachten? 'Bewegen voelt eng, maar is hard nodig' december 2, 2020
  Veel mensen die hartklachten hebben, vinden het eng om weer te gaan bewegen. Terwijl dat juist heel belangrijk is. Het verkleint het risico dat je opnieuw klachten krijgt. "Bewegen is het beste medicijn. Zowel mentaal als lichamelijk", zegt sportcardioloog Ruud Spee in gesprek met NU.nl.
  Dorien Dijkhuis
 • 'Mijn rug doet pijn, heb ik een hernia?' december 2, 2020
  Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal, huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: "Mijn rug doet pijn. Heb ik een hernia?"
  Dorien Dijkhuis
 • Plastic vis eten? 'Je kunt niet aan microplastics ontsnappen' november 27, 2020
  Microplastics zijn een grote bron van milieuvervuiling, en vissen zwemmen hun hele leven in een plastic soep. Kun je vis eigenlijk met een gerust hart eten?
  Robin van Wechem
 • Ik heb pijn: neem ik een paracetamolletje of ibuprofen? november 26, 2020
  Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: wat is het verschil tussen paracetamol en ibuprofen?
  Dorien Dijkhuis
 • Borstkankeronderzoek om de 3 in plaats van 2 jaar door personeelstekort november 26, 2020
  De screening bij het bevolkingsonderzoek borstkanker zal vanwege personeelstekort voorlopig om de drie jaar in plaats van om de twee jaar plaatsvinden. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) besloten, schrijft hij donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.
  NU.nl
 • WHO: Vier op vijf jongvolwassenen beweegt te weinig november 26, 2020
  Jongeren doen te weinig aan fysieke inspanning, zegt gezondheidsorganisatie WHO. Vier op de vijf adolescenten beweegt niet genoeg, net als één op de vier volwassenen. Terwijl dat juist zo belangrijk is in coronatijden, aldus de WHO.
  NU.nl
 • 'Moet ik mijn nieren regelmatig laten checken?' november 25, 2020
  Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: wanneer moet ik mijn nieren laten onderzoeken?
  Dorien Dijkhuis
 • Onfrisse adem in je mondkapje? Dit kun je ertegen doen november 23, 2020
  Een lekkere curry gegeten, je favoriete ontbijtje van granola en kwark achter de kiezen of net een verse jus gedronken? Grote kans dat je hieraan wordt herinnerd als je met je mondkapje op de trein stapt of boodschappen gaat doen. Voor een frisse adem: schraap je tong en laat ui, salami en knoflook staan.
  Katja Brokke